fbpx Helselederpris til sykepleier og direktør Hopp til hovedinnhold

Helselederpris til sykepleier og direktør

Direktør og sykepleier Øyvind Bakke ved Helse Møre og Romsdal er tildelt årets helselederpris. – En pris jeg knapt har turt å drømme om å få, sier han.

Årets vinner av Norsk sykehus- og helsetjenesteforenings (NSH) helselederpris, Øyvind Bakke, er adm. direktør i Helse Møre og Romsdal. Bakke ble nominert av Ledergruppa i Helse Møre og Romsdal.

Prisen deles ut av NSHs styreleder Anders M. Frafjord og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol førstkommende torsdag, 2. februar.

Prisen deles ut for 17. gang. 15 personer var nominert, seks av dem sykepleiere.

De tre siste årene har prisen gått til leger, med unntak av i 2021, hvor prisen ble delt ut til alle helseledere i Norge. Se faktaboks i slutten av saken for tidligere vinnere. 

I år har seks av de tolv nominerte sykepleierbakgrunn. To er leger, en vernepleier, en økonom, en statsviter og en pedagog

I fjor var det Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet som fikk prisen. 

NSH er en tverrfaglig medlemsorganisasjon og viktig møteplass for helse- og omsorgssektoren. Helselederpris for god ledelse i helsetjenesten kan gis til en leder, et lederteam eller institusjon i norsk helsetjeneste. 

Fakta
Tidligere vinnere av Helselederprisen

Tidligere vinnere som er sykepleiere er uthevet. 

  • 2023: Øyvind Bakke, sykepleier og direktør for Helse Møre og Romsdal
  • 2022: Camilla Stoltenberg, lege, adm. direktør i Folkehelseinstituttet
  • 2021: Alle helseledere i hele Norge for sin innsats under covid-19 pandemien
  • 2020: Helge Garåsen, lege, Trondheim kommune, helse- og velferdsdirektør
  • 2019: Tron Simen Doksrød, lege, Sykehuset Telemark, avdelingsleder
  • 2018: Nina Mevold, cand. polit, Bergen kommune, kommunaldirektør
  • 2017: Anne Sissel Faugstad, sykepleier, Helse Bergen HF, Haukeland universitetssykehus, viseadm. direktør
  • 2016: Eva Håheim Pedersen, sykepleier, Vestre Viken, klinikkdirektør
  • 2015: Karsten Popp Didriksen, ergoterapeut, Ål kommune, kommunalsjef
  • 2014: Øyvind Jørgensen, sykepleier, Kirkens Bymisjon, leder ved Ammerudhjemmet bo- og kultursenter
  • 2013: Stener Kvinnsland, lege, Helse Bergen, administrerende direktør
  • 2012: Stein Kinserdal, sosionom, Sykehuset Vestfold, administrerende direktør
  • 2011: Liv Isaksen, sykepleier, Bergen kommune, Institusjonssjef Mildeheimen sykehjem
  • 2010: Gjertrud Risnes Spillum, Ullevål Servicedivisjon, divisjonsdirektør
  • 2009: Astrid J. Eidsvik, statsviter, Helse Sunnmøre, Administrerende direktør
  • 2008: Margit Sørhus, sykepleier, Haukeland Universitetssykehus, Klinikkdirektør ved Helse Bergen
  • 2007: Karen Kaasa, sykepleier, Nøtterøy kommune, kommunaldirektør og Sissel Moe Lichtenberg, lege, Stavanger Universitetssjukehus, direktør ved Kvinne- og barneklinikken.

– Jeg mener det er veldig viktig å forstå de ansatte sin hverdag. For å lykkes med det må du være til stede og lytte dobbelt så mye som du snakker selv, skriver årets prisvinner, Øyvind Bakke, i en e-post til Sykepleien.

– En leder må eie sine saker og sine avgjørelser og kunne bære det budskapet både internt og eksternt. Jeg har vært opptatt hele veien av å ha et nært og godt samarbeid med tillitsvalgte, og de har også blitt noen av mine nærmeste sparringpartnere. Jeg tror at på den måten oppnår de også mer for sine medlemmer, noe jeg mener gagner helheten.

– Hva har din bakgrunn som sykepleier å si for deg som leder?

– Jeg mener det er viktig å ha forståelse og innsikt i det som er vår kjernevirksomhet – nemlig pasientbehandlingen. Jeg sikrer meg større legitimitet i organisasjonen ved at jeg forstår hva de ansattes arbeidshverdag går ut på. Bakgrunnen min har vært en styrke i min ledergjerning, mener Bakke.

– Hva er de største utfordringer for deg som leder fremover?

– Det er, og kommer til å være, krevende å lede i helsesektoren fremover. Det vil mangle fagfolk samtidig som forventningen i befolkningen til tjenester er høye og vi blir stadig flere eldre. Fremover må vi prioritere enda sterkere enn vi gjør i dag og krysspresset mellom ulike interesser vil øke, skriver Bakke.

Derfor ble han nominert

«Øyvind Bakke tiltrådte som direktør i 2019 på et tidspunkt hvor Helse Møre og Romsdal sto i en svært krevende situasjon med underskudd og sykehusstrid gjennom flere år. Gjennom hele perioden frem til i dag har han skapt gode relasjoner både til ansatte, kommunene og befolkningen rundt seg. Bakke har gjennom hele sin ledergjerning vært veldig tilstedeværende og synlig ute på den enkelte seksjon, og brukt mye tid på å hospitere for å lytte og lære – og bruke dette aktivt i sin ledergjerning.»

– På tross av krevende saker og store utfordringer mellom politikk og fag, har Bakke greid å bygge gode relasjoner, skriver NSH i en pressemelding.

Store utfordringer

– Helsetjenesten står foran store utfordringer både når det gjelder tilgang på fagfolk og knappere økonomiske rammer. Dette krever stor tydelighet i prioriteringene framover. Øyvind har vist at han har «stått i det» og satt pasientsikkerheten først. Han er derfor et forbilde og til inspirasjon for andre, sier Anders Mohn Frafjord, styreleder i NSH.

Oppdatert kl. 1030 med sitater fra Øyvind Bakke.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Jan Erik

00 47 901 13 751
1 år 1 måned siden

Bakke og resten av styret ser ikkje på anna enn sin eigen lønningspose. Skam at ein slik person i det heile er nominert og seier mykje om kva for ein svadapris dette er. Skammeleg

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse