Ledelsesekspert: Helse må få større lønnsøkning enn alle andre
– Det er ingen grunn til at ansatte i offentlig sektor skal få tillegg ut over rammen som legges i frontfaget, med ett unntak: helsesektoren, skriver redaktør Magne Lerø.
Magne Lerø er redaktør i Dagens Perspektiv og ekspert på ledelse. I en lederartikkel tar han til orde for at sykepleiere og helsefagarbeidere før få en større del av kaka i årets lønnsoppgjør.
Lerø er utdannet teolog og har tidligere jobbet som prest, forlagssjef og sykehusdirektør ved Lovisenberg.
Mener regjeringen må gripe inn
Lerø argumenterer for at regjeringen må gi beskjed om at sykepleiere og helsefagarbeidere skal få mer lønn enn andre. Men legene trenger ikke høyere lønn, ifølge redaktøren.
– Legene trenger ikke et ekstra lønnsløft, selv om sykepleiere får det, skriverLerø.
NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen har flere ganger sagt at dersom bemanningskrisen i helsevesenet skal bekjempes, kommer man ikke utenom lønn. Nå får hun altså støtte av Lerø.
– Det bør tas grep i år. Poenget er at regjeringen må sørge for at unge merker seg at de som jobber i helsesektoren, skal tjene bedre enn andre i offentlig sektor, skriver redaktøren.
– Unngå katastrofe
Lill Sverresdatter Larsen har lenge kritisert frontfagsmodellen.
– Vi er nødt til å gå utenom frontfagsmodellen for å sikre nok sykepleiere, har hun sagt tidligere.
Selv om Lerø mener frontfagsmodellen er grei nok, er han enig med Larsen i at det må gjøres unntak for helsesektoren.
– Her må lønningene økes mer enn andre steder i offentlig sektor – i håp om å unngå en katastrofe, skriver redaktøren.
Hvor lista legges lønnsmessig i årets oppgjør, får vi ikke svar på før meklingen mellom Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri er ferdig 6. april. Blir det streik, blir ventetiden enda lenger.
6 Kommentarer
Theis Tønnessen
,Lerø mener at sykepleiere og helsefagarbeidere må få høyere lønn, men legene trenger ikke lønnsøkning. De sykepleierne som har mest ansvar skal selvfølgelig ha skikkelig lønn, og kompensasjon for ubekvem arbeidstid og vakter. Men Lerø bør være klar over at Norge er blant de land i Europa der det er minst lønnsforskjell mellom leger og sykepleiere. Sykehusene har nå store problemer med rekruttering av leger til spesialiteter med stor og tung vaktbelastning. Der spiller også lønnsnivået en viktig rolle, som for sykepleierne. Pasientene kommer på sykehus for diagnostikk og behandling og til det trenger man de beste og mest motiverte legene. Derfor trenger legene også et lønnsløft.
Hvem ved sine fulle fem ønsker seg til en jobb der man bokstavelig talt må jogge fra pasient til pasient, og hamre løs på tastaturet som en duracellkanin for å _kanskje_ klare å fullføre arbeidet bare 30 minutter senere enn man egentlig var ferdig på jobb? Ikke får man skrive overtid, så man jobber flere timer gratis i uka også! Dessuten må man på jobb til alle døgnets tider. Og ansvaret - det er enormt! Man har ansvar for andre menneskers liv og helse. Og dette for en helt middelmådig lønn? Og ja - jeg snakker om legelønnen! Jeg har jobbet ved flere ulike sykehus, og fellesfaktoren har vært at sykepleierne tilbringer _mye_ tid på pauserommet, mens legene springer maraton fra de kommer til de drar. JA til større fokus på legenes elendige arbeidsforhold!
Dette stemmer ikke helt. Flere sykepleiere som gråter etter endt vakt pga arbeidsbelastning. Alle parter bør få lønnsøkning da vi ikke er interessert i en profisjonskamp i sykehusene. Økt bemanning er et svar, nekte korridorpasienter er et annet. Lønn rekrutterer nye og seniorpolitikk beholder de eldre. Ansatte, alle helsefaglige utdanninger, ved sykehus bør se opp mot 10 tallet. Samtidig burde grunnbemanning blitt økt med 20%. #drømmeverden
Arnulf Heimdal
,Dette løser seg dessverre selv. Stadig flere erfarne leger søker seg over til de helprivate tilbudene som stadig kommmer, der de kan jobbe med det de er utdannet til, få anstendig lønn, og slipper mas og vakter utenfor normalarbeidstid. Dette skjer i stadig flere byer i Norge. Aleris har f.eks nylig etablert seg i Tromsø og Bodø. Noen slutter i det offentlige og finner seg andre typer jobber. Hvem blir da igjen i våre sykehus til å lære opp de nyutdannede legene, som også i stor grad kommer til å slutte?
#legermåleve
,Provoserende lesing og lite solidarisk om legelønn på sykehus. Innarbeidet i grunnlønn til legene er pliktig utvidet arbeidstid per uke til enten 38 eller 40+ timer per uke, sammenlignet med 35,5 timers uke for sykepleiere i turnus. Dette senker legenes grunnlønn dersom den skal sammenlignes med andre yrker (time for time). De årene man jobber som Lege i spesialisering er lønnen såvidt høyere enn sykepleiers grunnlønn. Bytter man spesialitet går man ned lønnstrinn til begynnerstilling, slik at lønnen til leger avviker fra normal arebidslivspraksis der man lønnes etter all tidligere arbeidserfsring. Legeyrket på sykehus er en lite attraktiv arbeidsplass dersom man kun skulle sett på lønn. Jeg forstår ikke hva forfatteren ønsker å oppnå ved å sette yrkesgruppene opp mot hverandre i denne saken, i stedet for å løfte alle som jobber i helsevesenet på lik linje.
Florence
,Hvis man skal sammenligne legers lønn med sykepleieres, må man jo også se på andre goder legene har. Som legenes overlegepermisjon, som er flere måneder studiefri med noen års mellomrom. Sykepleierne har ikke noe lignende. Min erfaring er også at de har mye mer undervisning innbakt i den ukentlige arbeidstiden, og potten til å dra på kurs for er mye høyere per legehode enn per sykepleierhode. Kommentaren ovenfor her om at sykepleierne sitter mye mer på vaktrommet enn legene, kan ikke stå uimotsagt, da beskrivelsen ikke er representativ for noen arbeidsplass jeg har vært på som sykepleier, aller minst der jeg er nå. Jeg har jobbet som sykepleier i 35 år.