fbpx Studentlederens tips når du skal finne sommerjobb: Gjør deg kostbar! Hopp til hovedinnhold

Studentlederens tips når du skal finne sommerjobb: Gjør deg kostbar!

Daniel Tørresvoll Stabu

– Husk å forhandle lønn før du signerer kontrakten. Sykepleierstudenter er mangelvare, minner leder i NSF Student, Daniel Tørresvoll Stabu, sykepleierstudentene om.

Hele Norges kommuner og sykehus jakter nå etter det samme: Kvalifiserte ferievikarer som kan jobbe ved sykehjem og på sykehus. 

Etterspørselen er større enn tilbudet

Å få sommerturnusen til gå opp, virker å bli mer krevende for hvert år som går. I praksis betyr det at etterspørselen er mye større enn tilbudet. 

Som sykepleier eller sykepleierstudent, gir det deg en unik forhandlingsposisjon som kan sikre deg uvant gode lønnsbetingelser – i hvert fall for sommermånedene.

Et søk på Nav denne uken viser at det er drøyt 3000 ledige sommerjobber for sykepleiere.

Sommerjobb? Dette bør du vite

Mange sykepleierstudenter benytter sommermånedene til å tjene litt ekstra. Men, hvilke oppgaver har du lov til å utføre, og hvilke må du si nei til?

Det generelle rådet NSF Student pleier å gi, er at du tar kontakt med ledelsen på avdelingen du skal jobbe og ber om å få kontraktfestet hvilke oppgaver de forventer at du som student utfører. Det er også viktig at du får skriftlig avtale om hvilken lønn du skal få.

 

Her er noen tips fra NSF Student:

  • Husk å forhandle lønn før du signere kontrakten. Også sykepleierstudenter er mangelvare. 
  • Gjør aldri noe du ikke har lov til (spør alltid og avtal på forhånd). 
  • Få kontraktfestet hvilke oppgaver du skal gjøre og hvilken lønn du skal ha (større ansvar skal gi større rom for å forhandle om lønn). 
  • Still krav til opplæring, den skal også være betalt. 
  • Dersom du blir bedt om for eksempel å delta i medikamentutdeling eller gjøre sykepleieprosedyrer, sørg for at du faktisk har lov og riktig opplæring hvis du er student. 
  • Tillitsvalgte på arbeidsplassen er der for deg også! Registrer din arbeidsplass på «Min side» på NSF.no, så får du opp hvem som er din tillitsvalgt. 
  • Dersom du ikke er kompetent til å utføre enkelte oppgaver, men likevel gjør dem, kan du miste muligheten til å fortsette studiet. Rykter sprer seg fort, og det kan være svært uheldig for din fremtid som sykepleier. 
  • Slå opp i helsepersonelloven om du er usikker på noe, eller spør nærmeste leder og eventuelt tillitsvalgte på avdelingen
  • Unngå dugnadsarbeid. Følg med på lønnsslippen, og påse at antall vakter og tillegg stemmer. Be om attest, det er dokumentasjon på opparbeidet ansiennitet til senere arbeidsforhold.

Tips til nyutdannede

Er du nyutdannet, men har ikke mottatt autorisasjonen? Her er noen tips du bør ha i bakhodet når du begynner i jobb:

  • Du kan ikke kalle deg sykepleier før du har fått autorisasjonen. 
  • Avklar med din leder hva som blir ditt ansvar og hvordan lønnen bergenes mens du venter på autorisasjon. 
  • Om du er usikker på hvilken lønn du kan forvente, ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller fylkeskontor for å nærmere råd og veiledning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse