fbpx Tre på gangen: Hva gjør du for å «lande» etter en krevende vakt? | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Hva gjør du for å «lande» etter en krevende vakt?

Brita Hansen er kreftsykepleier. Jobber på Hammerfest sykehus i Troms og Finnmark fylke.

– For å overleve over tid i jobb som helsearbeider, i mitt tilfelle sykepleier, så må man klare å legge fra seg jobben når man går hjem. Man bør ikke gå rundt å ha dårlig samvittighet for alt og alle. Det brenner deg ut som ei lyspære, og du går ut med et smell. Man må være empatisk, samtidig som man må være «ufølsom».  

– Jeg lander som oftest fort etter ei travel vakt. Men har selvfølgelig noen netter hvor jeg sover dårlig. Kan ligge våken og tenke på løsninger for den enkelte pasient. Men det er heldigvis sjeldent. Om æ har våkenatt så blir det «Hele Sverige baker» på ipad…

Ylva Bromstad er psykiatrisk sykepleier. Jobber på medisin og lungeovervåkning ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Jeg bor omtrent fire kilometer fra arbeidsplassen min, og sykler eller går til og fra jobb det meste av året. Etter en krevende arbeidsdag synes jeg det er godt å være helt alene den tiden det tar å komme meg hjem fra jobb. Jeg trenger å være for meg selv da. Det hender jeg lytter til musikk eller podkast, men som oftest nyter jeg bare stillheten og lar tankene flyte. 

– Tidligere hadde jeg det travelt med komme meg hjem, og fortsatt gjerne hjemturen i samme tempo som jeg hadde på jobb. Nå forsøker jeg å ta det mere med ro på hjemvei. Jeg har en tendens til å «heise» skuldrene i løpet av dagen, særlig i travle perioder. Når jeg går hjemover prøver jeg bevisst å senke skuldrene, noe som igjen gjør at jeg klarer å slappe mere av og klarer å legge arbeidsdagen bak meg.

– Kanskje det kan kalles for å lande?

– Dette fungerer selvsagt ikke alltid. Enkelte dager halser jeg hjem i fullt tempo, hodet og kroppen er så fyllt med stress at jeg  glemmer hva som må til for at jeg skal klare å roe ned.

– Det kan være etter spesielt krevende hendelser på jobb kanskje. Da er det godt å komme hjem til mannen min. Han jobber selv innen helse og hvilke situasjoner vi ofte står i.  Da er det til god hjelp for meg til å lande, det å prate med han om det som har vært krevende.

Christine Jærv Ekrheim er assisterende enhetsleder ved ortopedisk sengepost A og sykepleier på osteoporose-poliklinikken ved Diakonhjemmet sykehus. Styreleder i NSF lokalgruppe for Geriatri og demens, Oslo & Akershus. 

– Det å få støtte av gode kollegaer etter en krevende vakt hjelper meg å lande vakten. 

– Vi kan sammen oppsummere det som gikk bra eller mindre bra. Det å snakke om hvordan man kunne gjort noe annerledes kan også være nyttig.

– En krevende vakt kan ende godt når alle bidrar slik at alle kommer i mål med sine oppgaver. 

Vil du svare på spørsmål?

Send en e-post med navn, stilling og arbeidsplass til: monica.hilsen@sykepleien.no

Legg gjerne ved et portrettbilde.

Annonse
Annonse