fbpx – Når det er en fastlegekrise, er det også sykepleiermangel Hopp til hovedinnhold

– Når det er en fastlegekrise, er det også sykepleiermangel

Bildet viser  Evelyn Schumacher

– Kjære Ingvild Kjerkol, jeg hører deg bare snakke om fastlegekrisen, men hva med sykepleiermangelen? Den angår meg direkte, og jeg kjenner den daglig på kroppen, skriver innleggsforfatteren.

Kjære Ingvild Kjerkol, er du egentlig klar over at kommunehelsetjenesten og hjemmesykepleien spesielt er direkte knyttet til fastlegene?

Fastlegene er sykepleiernes viktigste samarbeidspartner, og begge parter påvirker hverandres arbeid i stor grad. Så når du da sier at det er en fastlegekrise, påpeker du samtidig at det er sykepleiermangel. Gjør du ikke det?

Ikke god nok bemanning

Fastlegekrise, sa du? Ja, jeg vet, vi mangler fastleger, for det er lite attraktivt å jobbe som fastlege har jeg forstått. På grunn av arbeidsmengden, sier de. Samtidig finnes det nok leger – vi må bare få rekruttert legene til å bli fastlege. Vi mangler derimot sykepleiere.

Vi mangler rett og slett sykepleiere.

Bemanningen i kommunehelsetjenesten er ikke god nok. Vi har ikke nok tilgang på personell med helsefaglig kompetanse. Vi mangler rett og slett sykepleiere. I tillegg mister vi stadig flere sykepleierkolleger.

Sats på sykepleiere generelt

Kjære Ingvild Kjerkol, jeg ber deg inderlig om å satse på kompetanse, og sats på sykepleiere i kommunehelsetjenesten. Ja, sats på sykepleiere generelt.

Bemanningsnormen i kommunen er «skill miks». Vi har mange ufaglærte på jobb daglig. Dette uroer oss sykepleiere. Det er med på å gi økt arbeidsbelastning. Vi er bekymrer oss for pasientsikkerheten.

Avvik på medisinhåndtering, for eksempel, har økt i det siste. Det gjør oss utrygge. Kommunehelsetjenesten har ansvar for svært syke pasienter.

Vi gjør så mye – hver dag

I går var jeg hos en pasient som har lungedren, og vi sykepleiere tapper lungene for væske hver dag. Pasienten slipper å dra innom sykehuset daglig. Det var også pasientens eget ønske.

Vi følger opp pasienter med demens og med kreft.

Vi har pasienter som får hjemmedialyse, vi håndterer nefrodren, vi driver med sår, med LAR, og vi gir antibiotikabehandling intravenøst i eget hjem. Vi håndterer pasienter med alvorlig psykisk sykdom som ikke burde bo i eget hjem. Vi følger opp pasienter med demens og med kreft.

Du må se oss

Vi gjør så mye – hver dag. Vi driver med palliasjon, og flere og flere ønsker å dø hjemme. Pasienter med bekreftet covid-19 som kan være hjemme, blir fulgt opp via avstandsoppfølging og daglig telefonkontakt for å fange opp eventuell forverring av sykdom. Det er vi sykepleiere som har ansvar for alt dette – og mye mer.

Kjære Ingvild Kjerkol, jeg ønsker at du ser oss! Jeg ønsker at du bidrar til at vi kan stå i det ansvaret – alene – hjemme hos pasienten. Jeg ønsker at du hører på NSFs råd.

Jeg vil at du bruker ordet «sykepleiermangel», for først da vet jeg at du har forstått utfordringen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse